Patisserie Joep

Wie ben je en waar zijn we?

Ik ben Joep Mermans, patissier en chocolatier. We zijn hier in het mooie Breda. Bij patisserie Joep, dit is mijn eigen winkel. De vestiging waar we alles verkopen van de patisserie en chocolade producten.

Hoe is Patisserie Joep ontstaan?

Het is eigenlijk ontstaan van een vraag vanuit de horeca omdat wij heel veel op maat maken, desserts, losse gebakjes. Daar zijn we oorspronkelijk mee begonnen 2,5 jaar geleden. Toen we dat hadden opgezet wilden we eigenlijk heel graag een winkel erbij. Puur omdat het goed voor je naam is, dan kan je echt laten zien wat je graag wilt uiten met je producten en de kwaliteit die daar bij hoort. Een jaar later hebben we al de winkel geopend. Omdat de vraag vanuit de consument er ook was. Je hebt geen concurrent, dus dat is eigenlijk hoe het ontstaan gegaan is.  

Waarom je met patisserie begonnen?

Dat is een vraag die vaak gesteld wordt. Vanuit vroeger af aan wilde ik kok, patissier of chocolatier worden. Hoe dat is gekomen heb ik eigenlijk nooit begrepen van mijzelf. Ik weet niet waar dat vandaan is gekomen. Ik wilde dat gewoon worden, ik had altijd iets met eten. Ik was ook altijd in de keuken bezig, ik bakte worstenbroodjes of ik bakte brood of ik kookte ’s avonds. Ik heb dat altijd heel leuk gevonden. Ik ben toen bij een bakker gaan werken voordat ik aan mijn opleiding begon. Ik heb ook in de horeca gewerkt om te kijken wat ik wilde worden, wil ik kok worden of wil ik patissier worden? Al snel had ik de keuze gemaakt dat ik patisserie veel leuker vond. Daar ben ik ook voor naar school gegaan.

Waar haal jij jouw energie vandaan, wat drijft jou om dit te doen?

Door elke dag toch mooie producten te maken, die anders zijn dan andere. Altijd innovatiever proberen te zijn, nieuwe technieken. Daar krijg ik enorm veel energie van omdat ik mezelf altijd kan pushen om het maximale er uit te halen. Om nieuwe dingen te maken. Om eigenlijk van helemaal niks, een product te maken wat mensen heel lekker kunnen eten en van kunnen genieten. Daar krijg ik echt veel energie van.

Wat is jouw plan voor de komende jaren?

We willen natuurlijk nog verfijnder gaan werken, nog beter. Proberen echt het beste van het beste te maken. Je kan grondstoffen bedenken maar ook een recept verfijnen. Een ander assortiment maken wat nog verfijnder is. Ik heb voor mijzelf een doelstelling gezet, binnen nu en 10 jaar, of ja vanaf het moment dat we zijn begonnen, bij de beste van Nederland te horen. Je moet voor jezelf ook wel een doelstelling zetten anders heeft ondernemen geen zin. Dat is voor ons echt wel het doel.

What’s your drive?

Om eigenlijk van helemaal niks, een product te maken wat mensen heel lekker kunnen eten en van kunnen genieten.”

”Door elke dag mooie producten te maken, die anders zijn dan anderen. Altijd innovatiever proberen te zijn.’

Terug naar What’s Your Drive?

De trommelaar van Breda

Brownies & Downies

Wok Me Home