Brownies&Downies

Wie ben je en waar zijn we?

Mijn naam is Evi Tuitjer en wij zijn nu in de eerste Brownies&Downies van België. Naast mij zit Ruth, en Ruth is één van onze bijzondere medewerkers. Die helpt hier in de bediening en achter de bar.

Zou je iets kunnen vertellen over het ontstaan van deze Brownies&Downies in België

Ik heb een zorgopleiding gedaan. Met mensen met een verstandelijke beperking gewerkt en ook in de verslavingszorg. In de verslavingszorg merkte ik heel erg dat ik met heel veel last thuis kwam. Toen dacht ik, ik moet iets ernaast hebben en toen ben ik in de horeca gaan werken.
Op een gegeven moment kwam ik in een restaurantje en daar werden die 2 dingen gecombineerd. Dus de 2 dingen die ik echt leuk vind. Mijn passie, de zorg en de horeca. Toen dacht ik: dat wil ik ook en dat ben ik toen gaan doen in dit mooie pand.

Waarom wilde je het hier gaan beginnen en niet in een grote stad?

Toen ik had besloten dat ik dit wilde dit doen. Wilde ik dat graag in mijn eigen omgeving doen. Een plek waar ik de mensen en al een aantal bijzondere medewerkers kende. Ik vond het gaaf om dit in mijn eigen omgeving op te gaan zetten. Toen heb ik een filmpje gemaakt, wat we op facebook hebben gezet. In dit filmpje vroegen we om funding, dus mensen die ons geld wilde lenen om dit op te starten. Het was echt geweldig want wij zette het filmpje online en na 10 minuten werden we al gebeld door de eerste investeerder. Binnen een week hadden we al het geld bij elkaar.

Waar haal jij je energie en passie vandaan tijdens het werken?

Mijn passie en mijn energie komt echt van de bijzondere medewerkers die hier lopen. Ze zijn vrijwel altijd vrolijk. Maar ik krijg vooral mijn energie doordat ik hen zo zie groeien. We hebben hier een meid die kwam hier 2 jaar geleden binnen, die durfde niemand aan te kijken en vond het heel erg lastig om met mensen te communiceren. Ze loopt nu in haar eentje de bediening en ze gaat naar tafels en vraagt wat mensen willen eten, wat ze willen drinken en ze kijkt ze aan. Dat is geweldig om te zien. Hoe dat zij zo groeien. Ja, dat vind ik geweldig.

Wat zijn jouw plannen voor de toekomst?

Wij zouden heel graag wat meer Belgische kanjers, dus bijzondere medewerkers, bij ons laten werken. In België is het werken midden in de maatschappij nog niet zo bekend als in Nederland. We willen graag daar meer in uitbreiden. Zodat ook de Belgische bijzondere medewerkers de kans krijgen om midden in de maatschappij mee te draaien. Dat is één van de doelen. Daarnaast zouden wij heel graag nog een pratend kassasysteem willen. Wij hebben hier een meisje wat maar voor 5% ziet. Zij kan de kassa gebruiken maar ze moet er echt bijna inkruipen om het te kunnen zien. Wij zouden heel graag een kassa willen die herhaald wat we aanslaan en die bijvoorbeeld het bedrag uitspreekt. Zodat ze ook weet dat het goed is. Hierdoor wordt het voor haar veel makkelijker om de kassa te bedienen.

Wat zou jou boodschap zijn voor mensen die nog nooit van dit concept hebben gehoord?

Stap een keer over de drempel! Mensen zijn vaak een beetje voorzichtig, ze zijn vaak toch een beetje afstandelijk naar mensen met een beperking. Ik zou zeggen probeer het gewoon, kom eens binnen drink eens een kopje koffie. Kijk eens hoe het hier gaat, je krijgt gewoon een glimlach op het gezicht als je bedient wordt door die bijzondere medewerkers. Het is niet eng, het zijn ook gewoon mensen, ze kunnen heel veel, hebben echt heel veel talenten.

What’s your drive?

”Het is geweldig om te zien hoe zij zo groeien, dat vind ik geweldig!”

”Mijn passie en energie komt echt van de bijzondere medewerkers die hier lopen.”

Terug naar What’s Your Drive?

De trommelaar van Breda

Patisserie Joep

Wok Me Home